Próchnica zębów jest jedną z najbardziej powszechnych chorób przyzębia i zębów, jakie dentyści obserwują pacjentów. Wczesna faza tej przypadłości nie jest widoczna gołym okiem, ani nie sprawia bólu, jednak im dalej dosięgnie do wnętrza zęba, tym większe straty i bardziej dotkliwy ból wywołuje. Ząb zainfekowany próchnicą staje się czulszy i bardziej podatny na uszkodzenia. Często zmiany próchnicze dostają się do miazgi zębowej i są tak zaawansowane, że jedynym ratunkiem staje się leczenie kanałowe.
Najpowszechniejszą przyczyną powstawania próchnicy są bakterie, które głównie pożywiają się cukrami pochodzącymi z pokarmu. W wyniku tego działania następuje odwapnienie szkliwa zęba stanowiącego najtrwalszą ochronę zębów. Pożywienie, które ma w sobie ogromną ilość cukrów, podatnych na fermentację, mocno wspomaga rozwój próchnicy. Zwłaszcza niekorzystne dla zębów są przekąski klejące, które bez trudu przyczepiają się do powierzchni i zazwyczaj bywają trudne do oczyszczenia.
Poza różnymi czynnikami, które wspierają powstawanie próchnicy, szczególne znaczenie ma również higiena jamy ustnej. W wyniku mało sumiennego albo niezbyt częstego szczotkowania, pozostałości po jedzeniu osiadają na zębach i powodują powstawanie kamienia nazębnego. Pozostałości po pożywieniu to również ośrodek bakterii, które służą rozwojowi chorób przyzębia i zębów.
Z próchnicą można radzić sobie, pilnując czystości zębów, stosując pasty z fluorem oraz systematycznie odwiedzając gabinet stomatologiczny.